Az yağlı olduğu için, tavuk göğsü genelde çok sası, yavan bulunur. Ne yalan söyleyeyim, kısa bir zaman öncesine kadar benim de çok bayıldığım söylenemezdi. Ancak bunun suçlusunun tavuk değil, hatalı pişirme yöntemleri olduğunu fark ettim. Doğru pişirme teknikleri ve lezzetli baharatlarla herkesin seveceği, oldukça lezzetli, sulu, yenilesi bir hal alıyor. Şimdi bu tariflerden favorimi paylaşmak istiyorum. Tabi bu tarifi değişik baharatlar ekleyerek veya çıkartarak kendi damak tadınıza daha uygun hale getirebilirsiniz. Yanında buharda pişmiş ıspanak veya pazı, patates püresi veya kremalı mantar ile de muhteşem oluyor. Yakında onların tarifleri de gelecek.
Susamlı Göğüs Fileto
Malzemeler (2-3 kişilik)
- 2 adet kemiksiz tavuk göğsü
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 3 yemek kaşığı susam
- 1 tatlı kaşığı acı sos
- Baharatlar (Tuz, karabiber, kişniş, rezene, kimyon, toz biber, biberiye)
Hazırlanışı
İlk olarak göğüs etlerini üç parçaya bölerek başlıyoruz. Pişme sürelerinin aynı olması için yaklaşık aynı büyüklükte olmalarına dikkat etmek gerekiyor. Şimdi işe işin eğlenceli kısmı başlıyor. Bir fırın kağıdını alıp, baharatların tamamını pişirme kağıdının yarısının üzerine serpiştiriyoruz. Baharatların öbek öbek toplanmadan kağıda eşit dağılmasına özen gösterirsek tavuklarımızın bazılarının eksik ya da fazla baharatlanmasının önüne geçmiş oluruz. Şimdi böldüğümüz tavuk parçalarını kağıtların baharatlı yarısında önlü arkalı iyice baharata buluyoruz. Ardından kağıdın temiz kısmını da tavukların üstüne örtüyoruz. Şimdi yapmamız gereken tavukları inceltmek ve bunu yaparken da baharatların iyice tavuğa işlemesini sağlamak. Ben bu aşamada genelde bir merdane kullanıyorum ancak siz yumruğunuzla ya da bir kavanoz ile de yapabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken bunu yaparken çok güç kullanmamak yoksa elinizde sadece parçalanmış tavuk parçalarınız kalır. Yumuşak vuruşlarla yaklaşık 1,5-cm kalınlığında 6 adet göğüs fileto elde etmiş oluyoruz.
Sıra geldi pişirmeye... Ben yapışmaz bir döküm tava kullanıyorum. Ancak elinizde yoksa siz teflon tava da kullanabilirsiniz. Tavamızı ocağa alıp orta ateşte tavanın boş olarak iyice ısınmasını bekliyoruz. Seramik tavalar boş olarak ısınmaya uygun olmadığından bu yemekte kullanmanızı tavsiye etmem. Tava ısınınca sadece 2 yemek kaşığı kadar sıvı yağımızı tavaya koyuyor ve beklemeden tavuklarımızı tavaya atıyoruz. Burada işin püf noktası tavukların kesinlikle üst üste gelmemesi. Hatta hafif aralıklı olması. Tavanız bunun için yeterince büyük değilse yağ miktarını da ikiye bölerek iki seferde pişirebilirsiniz. Yoksa tavuklar suyunu salar ve yine o sevmediğimiz yavan tat kalır geriye. Yapmaya çalıştığımız şey tavuğu mühürleyerek lezzetli suyunu içinde hapsetmek. Tavuklarımızın her iki tarafını da kızarana kadar orta ateşte pişiriyoruz. Ancak altı pişmeden diğer yüzeyi çevirmemeliyiz. İki taraf da piştiğinde ocağın altını kapatmadan önce acı sosumuzu tavukların üstüne damlatarak yapışkan bir yüzey elde ediyoruz. 5-10 saniye kadar tavukları tavada çevirdikten sonra susamımızı da tavaya serpiştirip tavukları alt üst ederek karıştırmaya devam ediyoruz. Böylece susam tavuğumuzun her yerine yapışıyor. Susamlar hafif altın sarısı renk aldığında tavuğumuz hazır demektir.
Bu tavuk kremalı mantar, patates püresi, kremalı patlıcan ya da ratatouille eşliğinde süper oluyor. Yanında bol limonlu yeşil bir salata da tavsiye ederim. Çok az yağla piştiği için formuna dikkat etmek isteyenler için de oldukça uygun bir tarif.
Afiyet olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder