22 Temmuz 2013 Pazartesi

Elmalı Altüst Kek

Yaz mevsiminin ortasında olduğumuz için elmanın zamanı olmasa da fırından gelen elma ve tarçın kokusu burnumda tüttüğü için kolları sıvadım. Önce elmalı tarçınlı kurabiye yapmaya karar vermiştim ama saate bakınca bütün o hamuru hazırlama, dinlendirme, açma, kesme, v.s. işlerine ayıracak vaktim olmadığını fark ettim ve hem çok daha pratik, hem de bir o kadar lezzetli elmalı altüst kek yapmaya karar verdim. Çok da güzel oldu. Ama tamamlandıktan sonra o kadar hızlı tüketildi ki son halinin bir fotoğrafını çekmeyi bile unutmuşum. :)
Gelelim tarifine...

Elmalı Altüst Kek

Malzemeler:
- 3 yumurta
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 su bardağı + 2 çorba kaşığı şeker
- 1 su bardağı yoğurt
- Alabildiği kadar un (Yaklaşık 2 - 2,5 su bardağı)
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- 2 çorba kaşığı tarçın
- 2 çorba kaşığı pudra şekeri
- 4 adet orta boy elma
- 1 tatlı kaşığı margarin

Hazırlanışı:
İlk olarak elmaları soyup, çekirdeklerini çıkartıyoruz. Elmalardan üç tanesini dilimleyip limonlu suda kek hazırlanana kadar kararmamaları için bekletiyoruz. Geri kalan 1 elmayı ise rendeleyip üzerine 2 yemek kaşığı şekerle bir kasede karıştırıp bir kenarda kek hazırlanana kadar bekletiyoruz.
Gelelim kekine... Yumurta ve şekeri çırpma kabında köpürene ve şeker tamamen eriyene kadar çırpıyoruz. Ben el mikseri kullanıyorum ancak yoksa tel çırpıcı da kullanabilirsiniz. Bolca kol kuvveti ve biraz daha fazla zaman gerektirdiği için ben pek tercih etmiyorum. Şeker eriyince sıvı yağ ve yoğurdu da ekleyip homojen bir karışım haline gelinceye kadar çırpmaya devam ediyoruz. Ardından kenarda beklettiğimiz şekerli rendelenmiş elmaları elimizle suyunu sıkarak posa kısmını kek hamuruna ilave ediyoruz. Unu, kabartma tozunu, vanilyayı ve tarçının yarısını eleyerek kek hamuruna ilave edip kek kıvamına gelene kadar çırpmaya devam ediyoruz.

Tercihen yuvarlak ve kelepçeli bir kalıbı margarin ile yağlıyoruz. Tarifteki ölçüler yaklaşık 28-30 cm çapındaki bir kalıp için tam geliyor. Kelepçeli kalıbınız yoksa derinliği çok az olmayan bir fırın kabı da kullanabilirsiniz ancak piştikten sonra kaptan çıkarması daha zor olacaktır. Yağladığımız kalıba hafif un serpip fazlasını hafif vurarak döküyoruz. Ayırdığımız tarçının yarısını kabın tabanına serpiştirip üzerine elma dilimlerini yerleştirip kalan tarçını da elmaların üzerine serpiyoruz.

Hazırladığımız kek hamurunu da kalıbımıza döküp önceden 185'C'de ısıttığımız fırında pişiriyoruz. Benim fırınımda yaklaşık 35-40 dakikada pişiyor ancak siz kendi fırınınızı daha iyi tanırsınız. Güzelce kabarıp üzerinin altın sarısı bir renk alması fırınına göre daha kısa ya da daha uzun sürebilir.
Fırından çıkınca yaklaşık yarım saat üzerine temiz bir mutfak bezi örterek soğumaya bırakıyoruz.

Dinlenen kekimizi elmalı kısmı üste gelecek şekilde; yani altüst ederek servis tabağına alıyoruz.
Son olarak kekimizi dilimliyoruz. Ben önce yuvarlak bir kalıpla tam ortasından yuvarlak bir dilim kesip geri kalanını yaklaşık 3 parmak kalınlığında dilimliyorum. Ortadaki parçayı da kendime ayırıyorum. :)
Tamamen soğuduktan sonra üzerine süzgeç yardımıyla pudra şekeri serpiyoruz. Yanına karamelli dondurma da çok yakışıyor hani...

Afiyet olsun...



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder