30 Temmuz 2013 Salı

Çiğ Börek

Bu sıralar evde çok fazla vakit geçiriyorum. Can sıkıntısından da kendimi mutfağa verdim. Dün sabah uyandığım andan itibaren çiğ börek diye sayıkladım durdum. Öğleden sonra yapmaya niyetlendim ama yapmışken biraz fazlaca yapayım, arkadaşları da çağırayım yeriz birlikte dedim. Fadiş ve Emre'yle birlikte afiyetle yedik. Üstüne de bolca wii oynayarak aldığımız kalorilerden yana vicdanımızı rahatlattık. Teklifimi reddeden Seçil ve Serhat'a duyurulur :))

Çiğ Börek


Malzemeler:

Hamuru İçin
- 2 su bardağı un
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- Su
- Tuz

İçi İçin
- 200gr kıyma
- 1 orta boy çok ince kıyılmış kuru soğan
- Tuz
- Karabiber

Kızartmak için
- Sıvı yağ

Hazırlanışı:
Unu derin bir kaba eleyip ortasını havuz gibi açıyoruz. İçine sıvı yağı koyup azar azar su ekleyerek, yumuşak kıvamda bir hamur elde edene kadar kenarlarından un alarak yoğuruyoruz. Yoğurduğumuz hamuru üzerine temiz bir mutfak bezi ya da benim yaptığım gibi ıslatıp iyice suyunu sıktığımız pişirme kağıdı örterek en az 45 dakika dinlenmeye bırakıyoruz.
Hamur dinlenirken kıymalı içimizi hazırlayabiliriz. Bunun için tüm malzemeleri karıştırdıktan sonra harcın içine 1 çay bardağı kadar su koyup tekrar karıştırıyoruz.
Hamurumuz yeteri kadar dinlendikten sonra, hamuru cevizden biraz büyük bezelere bölüyoruz. Bezelerimizi unladığımız tezgahta incecik açarak, yarısına kenarlarına çok yaklaşmadan iç harcımızı (1 yemek kaşığı yeterli olacaktır.) yayıyor ve diğer yarısını üzerine katlayarak kenarlardaki fazlalığı hamur ruleti ya da çay tabağı yardımıyla kesiyoruz. (Kestiğimiz hamurları kesinlikle atmıyoruz. Tüm parçaları bir bezin altında biriktiriyoruz. İşimiz bittikten sonra hepsini tekrar yoğurup açıyor ve erişte gibi ya da daha küçük kesip kurutuyoruz. Bu parçaları daha sonra çorbalarda kullanabilirsiniz. Ben mesela bugün artan hamurların bir kısmı ile kesmeli yeşil mercimek çorbası yaptım.) Derin bir tencerede iyice kızdırdığımız sıvı yağda her iki tarafı da hafif kızarana kadar pişiriyoruz. Pişen çiğ böreğimizin fazla yağından kağıt havlu üzerinde bekleterek kurtulduktan sonra sıcak olarak servis ediyoruz.
Çiğ börek konusunda bazı püf noktalara dikkat ederseniz çok daha lezzetli börekleriniz olur:
* Hamurunuz mutlaka yumuşak bir kıvamda olmalı. Mayalı bir ekmek hamuru gibi olmalı.
* Çiğ böreğin hamurunun yumuşak olması kadar harcının sulu olması da önemlidir. Yoksa iç malzeme, böreği pişirdiğinizde topak topak olur. Çiğ börek yerken içinden hafif suyu akmalıdır, usulü budur ;)
* Hamuru dinlendirirken mutlaka üstünü örtün.
* Hamuru açtıktan sonra kesinlikle bekletmeyin yoksa hamurunuz kurur. Katlandıktan sonra kenarları yapışmaz.
* Hamurun içini koyduktan sonra hiç bekletmeden kızartın. İçlenmiş olarak beklerse hamurunuz ıslanır, yumuşar, eliniz aldığınızda çok fazla esner.
* Kızartma yağınız mutlaka böreklerin üzerine 1-2 parmak çıkacak kadar olmalı ve börekleri içine yağ iyice kızdıktan sonra atmalısınız.
* Çiğ börek kolay olmakla birlikte tek kişinin altından kalması oldukça zor bir yemektir. Mümkünse iki kişi yapın. Bir kişi hamur açarken diğeri hamurları içleyip pişirebilir.

Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder